Ceruzatartó újságpapírból, B változat

2013. október 5., szombat · Posted in ,


Ez egy másik fonási módszer. Az első itt van leírva. Aki most kezdene neki az első ceruzatartónak, azt megkérem nézze meg az elsőnek a leírását is, mert itt most én kicsit nagyobb lépésekben haladok és nem magyarázok el mindent a legrészletesebben, ezért javaslom, hogy a félreértések elkerülése végett nézze meg mindkettőt.


Elég becsületesen belenyúltam a reklámújságos dobozba, így sikerült sok egyforma színű pálcikát sodorni, de sajnos mégsem eleget. Úgy szerettem volna, hogy mind ilyen színű legyen, de a végére kénytelen voltam felhasználni más színűt is. 


Hasonlóképp kezdtem, mint a másikat, annyi különbséggel (amint a képen is látható), hogy az egyik pálcika helyére kettőt helyeztem, mégpedig egymásra. Ez nagyon fontos, mert az egyik egy lesz a vezető pálcika.


Ragasztót kentem a másik lapra is.


Ráhelyeztem az alsó lapra óvatosan, vigyázva arra, hogy nehogy elmozduljanak a pálcikák. Majd ruhacsipesszel rögzítettem és félretettem száradni. Itt szépen látszik, hogy egyik helyen 2 pálcika van egymáson.


Alul látszik, hogy ráragasztottam egy nagyobb átmérőjű, újságpapírból kivágott korongot.


Bevágtam a pálcikák mellett, megkentem a karton korongot ragasztóval és ráhajtottam az alsó papírt. Részletesebben itt láthatod és olvashatsz róla.


Ráragasztottam a másik, kisebb, ugyancsak újságpapírból kivágott korongot és levágtam a pálcikák alatt maradt részeket is.


Ennél a fajta ceruzatartónál ajánlatos egy formát használni, mert szebb és formásabb lesz a végén a ceruzatartó, ha van mi után alakítani. Én a képen látható, 7,5 cm átmérőjű, Teneriferől ajándékba kapott,  kerámia ceruzatartót használtam, de lehet használni befőttes üveget, konzerves dobozt, bármit, aminek a formája megfelel. 


Rátettem a ceruzatartó aljára. Fentről a fal kezemmel rászorítottam, hogy ne mozduljon el és a jobb kezemmel elkezdtem hajtogatni a pálcikákat. Amint a képen is látható, a dupla pálcikákkal kezdtem, a felsőt behajtottam és a következő pálcikához igazítottam, majd azt is behajtottam, a harmadik pálcikához igazítva és így folytattam tovább.


Nem egy egyszerű művelet, nagyon kell vigyázni, hogy a modellt szolgáló ceruzatartó ne mozduljon el és arra is, hogy ne legyen túl szoros, mert akkor alig lehet kivenni a végén. 
 


Itt az első vezető pálcika elfogyott. Ilyenkor veszek egy másik pálcikát, megpróbálom, hogy jó-e abba, ami épp elfogyott. Ha jó, akkor egy kevés  ragasztót csepegtetek az elfogyott pálcikába és óvatosan belecsúsztatom az új pálcikát. 


Vigyázni kell arra, hogy legalább 2 - 2,5 cm csússzon egymásba, ne ázzon el a papír  és meg is ragadjon, mert másképp hamar szétjön.

Így haladtam tovább, amíg elértem a háromnegyedét a ceruzatartónak. Ekkor kivettem belőle a kerámia, modellt álló ceruzatartót és haladtam tovább óvatosan hajtogatva, amíg elértem a kívánt magasságot. A végén eldolgoztam a szálakat. Ez sem egy egyszerű művelet, de adja magát a dolog és csipeszt használva, rögzítettem a szélét.
 

Ezt is meg lehet festeni, csakúgy mint a másikat, de ezt én most fényes reklámújság papírból készítettem és nem festettem meg, mert szerény véleményem szerint így jobban néz ki :)

Leave a Reply

martinelli. Üzemeltető: Blogger.